Juhani Vapekko muistoissamme

Huhtikuun alussa (2014) saimme ikäväksemme tiedon Juhani Vapekon nopeasta poismenosta. Juhani, ystävien kesken Jussi, oli kuhmolainen perhokalastaja ja eränkävijä. 1977 hän oli perustamassa Kuhmoon Kainuun ensimmäistä perhokalastusseuraa. Vapekko oli Kuhmon Perhokalastajien ensimmäinen puheenjohtaja. Syntyjään hän oli Juuasta ja toimi työsuojelutarkastajana eläkkeelle asti.

Vapekko sai oppinsa perhonsidontaan kajaanilaiselta kouluneuvos Toivo Mäkiseltä. Muutettuaan Kuhmoon vuonna 1973, Jussi oli täkäläisillä koskilla yleinen hahmo. Muistan karvaasti ensikohtaamisemme Akonkoskella. Olimme kavereiden kanssa piiskanneet kosken niskaa koko tulisen päivän ilman tulosta, kun muuan OEN-344 jätkä saapasteli vastarannalle onkihommiin. Varttitunnissa tämä mies nosti joesta pärekorillisen taimenia ja harjuksia. Myöhemmin selvisi, että ottiperhonsa olivat Poacher ja Red Tag Palmer.

Näätämönkävijät muistavat Vapekon mainiona juttuseurana ja saamamiehenä. Jussin huumori oli omaa luokkaansa. Nopeat, älykkäät sivallukset olivat Jussin tavaramerkkejä. Myytti iloisista karjalaisista piti hänen kohdallaan kutinsa.

1980-luvulla Hauhilaisen Green Butt -muunnoksella sai Näätämöstä lohta äijä kuin äijä. Myös Jussi kavereineen pyydystivät GB:llä lohia syötäväksi asti. Jussin lempiperho heittoon oli kehittelemänsä versio Green Higlanderista. Kun aamuaurinko valaisi jokea alaviistosta ja Ragnar Hallosen talon ikkuna hohti punaisena kuin rubiini, piti perhovapaan kiinnittää Vapekon Highlander. Järvitaimenelle klassinen 2/0 Jock Scott oli Jussin mielestä kaikkein paras.

Sittemmin Jussin Näätämö vaihtui Tenoon ja Teno mökkeilyyn Pielisellä.

Vuonna 1997 Vapekolle myönnettiin Suomen Urheilukalastajainliiton kultainen ansiomerkki.

Jussi, ystäväni. Kepeää matkaa sinne Ylämaahan. Me tavataan vielä.

 

Antti Vanninen

 


 

Kunniapuheenjohtaja Juhani Vapekon hautajaiset Juuassa 26.04.2014. Kerhoa edustivat Pentti, Tapani ja Antti. Pentti kiinnitti arkunkanteen perhon jolla oli saanut ensimmäisen perholohensa Tenosta. Umpimustan ottivieheen reseptin oli Jussi neuvonut aikoinaan puhelimessa.